13.4.08

Iskalni marketing

Tole je pa en članek, ki sem ga naključno našla v arhivu... iz 2006. Morda pride še komu prav.

Iskalni marketing je relativno nova trženjska disciplina, ki v zadnjih nekaj letih tako v Sloveniji, ot tudi v Združenih državah Amerike doživlja razcvet, ki si ga je marsikdo pred kratkim še težko predstavljal. Disciplino je najbolje definirala mednarodna organizacija iskalnega marketinga SEMPO (Search Engine Marketing Proffesional Organisation), ki ga definira kot "orodje za trženje spletnega mesta preko internetnih iskalnikov". Vključuje izboljšanje pozicije organskih zadetkov ter zakup besed, na katere se prikazuje tekstovni ali grafični oglas naročnika. Cilj iskalnega marketinga je zvišati število visoko kvalitetnih ciljanih obiskovalcev na določenem spletnem mestu.

Koncept, ki stoji za iskalnim marketingom je zelo enostaven. Ko spletni obiskovalec raziskuje splet preko iskalnika ali imenika, je v stanju, ko si želi določene informacije. Te informacije so običajno posredno ali neposredno komercialne narave, kar pomeni veliko verjetnost, da je ta obiskovalec v eni od faz nakupnega procesa (prepoznavanje potrebe, zbiranje informacij, ocenjevanje alternativ, odločanje o nakupu). Rezultati iskanj so zato izredno pomembno orodje iskalnega marketinga, ne glede na to, ali govorimo o plačanih ali organskih rezultatih iskanj.
Učinkovitost iskalnega marketinga potrjujejo številne tuje in slovenske raziskave.
- Raziskave tujih in slovenskih iskalnikov kažejo, da ljudje zaupajo iskalnikom, saj se skoraj 80% vseh klikov zgodi na prvi strani z rezultati iskanj.

- Strošek pridobitve novega kupca je daleč najnižji ob uporabi iskalnega marketinga (WebSourced, Inc)

- Iskalni marketing je daleč najučinkovitejši način pospeševanja prodaje na internetu, saj tekstovni oglasi vezani na iskanje uporabnikov generirajo med 13 in 17% višjo povrnitev investicije (ROI) kot klasični spletni oglasi (Vir: Jupiter Media, Harris Interactive).

Iskalnemu marketingu v prid so tudi rezultati raziskave, ki so jo v 2004 izvedli pri iskalniku Najdi.si. 74% anketirancev poišče informacije o izdelku ali storitvi, ki jih zanima, na internetu; 60% jih je takih, ki poskušajo - kadar oglas vidijo v drugih medijih - o izdelku, ki jih zanima, dobiti več informacij na internetu. 58% anketirancev si pri odločanju o nakupu izdelka (primerjajo blagovne znamke) pomaga z informacijami na internetu; prav toliko (58%) jih meni, da je internet odličen vir informacij, kadar se odločajo o nakupu. 49% anketirancev večkrat na spletu preverja cene istih ali sorodnih izdelkov;

Tradicionalne marketinške kampanje in iskalni marketing
Zadnjič sem prebrala nekaj tujih člankov o tem, kako lahko intenzivna marketinška kampanja v tradicionalnih medijih vpliva na število iskanj. Zadevo smo preverili pri slovenskem iskalniku Najdi.si. Statistike so pokazale, da močna medijska izpostavljenost določenega izdelka, storitve ali osebe zelo vpliva tudi na povečano iskanje le-tega na iskalniku. Poglejmo si nekaj primerov.
Povprečno mesečno število iskanj Tomaža Humarja od januarja pa do konca junija 2006 se je gibalo med 200 in 600. Prvega julija je na 24 ur razkril podrobnosti odprave na Nanga Parabat in takoj se je število iskanj iz junijskih 561 dvignilo na 13.208. Reševanje Tomaža iz stene pa je število iskanj v avgustu dvignilo kar na 155.600.

Podoben primer je ADSL. Telekom je v avgustu 2006 sprostil trg telekomunikacij, o čemer se je veliko govorilo v vseh medijih. Hkrati sta imeli močni oglaševalski akciji tako Amis kot tudi Voljatel. Posledica je skoraj štirikrat večje število iskanj.

Zanimiv primer je tudi Debitel. Marca letos so imeli klasično oglaševalsko kampanjo, ki je vključevala tisk, radio, zunanje oglaševanje in internet. Hkrati so na iskalniku Najdi.si zakupili ključne besede, ki so se vezale na oglaševane telefone v akciji. Število iskanj na telefone v akciji se je v tistem obdobju povečalo kar za trikrat v primerjavi s povprečjem. Poglejmo, kaj bi se zgodilo, če se podjetje Debitel ne bi odločilo za oglaševanje svojih telefonov v akciji tudi na ključne besede. Pri določenih telefonih, ki so v akciji, bi se na prvem mestu z rezultati iskanj prikazala Mobitel ali Simobil, ki ponujata enake telefone in na ta način prevzela potencialne kupce.
Stanje iskalnega marketinga v Sloveniji in v tujini
V Sloveniji predstavlja iskalni marketing 40% vseh investicij v spletno oglaševanje, pri čemer spletno oglaševanje zajema en odstotek celotnega oglaševalskega kolača. V Sloveniji trenutno levji delež iskalnega marketinga zajemajo tekstovni oglasi na ključne besede. Z zakupom določenih ključnih besed na iskalnikih in imenikih si oglaševalec zagotovi, da se bo na strani z rezultati iskanj na zakupljene ključne besede pojavil njihov tekstovni oglas (sponzorirana povezava). Izboljševanje pozicije spletnega mesta podjetja pri organskih rezultatih iskanj oz. optimizacija spletnih strani pa je trenutno v Sloveniji še v zametkih, vendar se ji glede na ameriške trende obeta lepa rast.
V Združenih državah Amerike je spletno oglaševanje že odžrlo nekoliko večji delež oglaševalskega kolača (3%) in je še vedno v izrednem porastu. Daleč največjo rast v zadnjih treh letih dosega iskalni marketing, ki je lani dosegel že 40% tržni delež spletnega oglaevanja. Po velikosti deleža sledijo klasični spletni oglasi, sponzorstva in napredno spletno oglaševanje. Tudi v ZDA so si tekstovni oglasi na ključne besede priborili levji delež (82%) v vloženih sredstvih v iskalni marketing. Zanimiv pa je tudi podatek o skokoviti rasti vloženih sredstev v optimizacijo spletnih strani, ki je v 2004 dosegla e 12% celotnega kolača iskalnega marketinga (Vir: IAB).
Prihodnost iskalnega marketinga v Sloveniji
Kaj lahko torej pričakujemo? V ZDA, ki je v internetnem oglaševanju nekaj let pred nami se iskalnega marketinga poslužujejo podjetja vseh velikosti. Večja podjetja ga v glavnem uporabljajo za branding (zviševanje ugleda blagovne znamke), manjšim podjetjem pa je primarni interes kreiranje potencialnih kupcev, takojšnjih kupcev in posledično hitrejšo povrnitev vloženih sredstev. V Sloveniji iskalni marketing kot orodje pridobivanja potencialnih kupcev in kupcev še vedno uporabljajo pretežno manjša podjetja. Problem pri velikih je v večini primerov v pomanjkanju zavedanja o funkcionalnosti iskalnega marketinga oziroma v pomanjkanju znanja o internetu in internetnem oglaševanju nasploh.
Kar nekaj opaznejših večjih slovenskih podjetij se sicer že poslužuje iskalnega marketinga, vendar lahko večji bum pričakujemo v naslednjih dveh letih ko se bodo ostale marketinške službe zavedle ključnega dejstva, da lahko podjetje s pomočjo iskalnega marketinga cenovno zelo učinkovito dviguje stopnjo zaupanja do blagovne znamke in hkrati dosega ljudi, ki iščejo prav to, kar podjetje ponuja v ključnem momentu, ko rporabniki interneta kupujejo oz. o nakupu razmišljajo. Kot zadnjo misel naj še dodam, da se tudi novi slovenski trženjski disiplini - optimizaciji spletnih strani (zviševanju pozicije spletnih strani na neplačanih rezultatih iskanj), ki v ZDA zajema 12% kolača iskalnega marketinga - v Sloveniji zagotovo obeta še lepa prihodnost.

2 Comments:

At 3:19 AM, Anonymous Anonymous said...

kar sem iskal, hvala

 
At 9:50 PM, Anonymous Anonymous said...

optimizacija-spletnih-strani.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading optimizacija-spletnih-strani.blogspot.com every day.
bad credit personal loans
online payday loans

 

Post a Comment

<< Home