23.4.08

Google in "teorija peskovnika"


Se vam morda dogaja, da se vaša nova spletna stran na ustrezne ključne besede pojavlja visoko v vseh iskalnikih in imenikih razen v iskalniku Google? Lahko, da je temu vzrok tako imenovani "Google sandbox" efekt, po domače efekt Googlovega peskovnika.
Šlo naj bi za domnevni filter, ki predvsem novim spletnim stranem onemogoča dobro pozicijo na iskalniku Google, medtem ko se ista stran na ostalih iskalnikih in imenikih kot so Najdi.si, Yahoo, MSN itd pojavlja neprimerno višje.
Tovrstni fenomen je še vedno pod vprašajem, saj ga s strani iskalnika Google niso potrdili, pa tudi mnogi se z njim ne strinjajo.
In kako se je vse skupaj začelo?
Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani so aprila 2004 začeli opažati spremembe na strani z rezultati iskanj za nove spletne strani in iz tega razvili teorijo imenovano "google sandbox".
Filter po tej teoriji deluje tako, da se večina (ne vse) novih spletnih straneh takoj po vpisu v iskalnike in imenike na iskalniku Google pojavi visoko oziroma relativno visoko na strani z rezultati iskanj, nato pa po tednu ali dveh tako rekoč izgine iz Googlovih rezultatov iskanj. Čez šest do osem mesecev se ta ista spletna stran na enake ključne besede zopet pojavlja normalno.
Kako se lahko prepričate, da se vaša spletna stran nahaja v Googlovem peskovniku?
V Google vnesite vašo domeno. Npr. www.akc.si. Če se v rezultatih ne pojavi, to pomeni, da Google vaše spletne strani še ni zaznal in indeksiral. Če pa se vaša spletna stran že nahaja v iskalniku Google, se bo vaša spletna stran pojavila na strani z rezultati.
Naslednji korak preverjanja je, da v Google vnesete specifično ključno besedo, na katero bi se vaša spletna stran morala pojavljati visoko. Gre za besedno zvezo, ki je na primer vaši konkurentje na svojih spletnih straneh ne uporabljajo. To je lahko ime podjetja (v kolikor je dovolj specifično), ime vaše blagovne znake ali kaj drugega. Na prvi ali vsaj na drugi strani z rezultati iskanj bi se po vseh pravilih morala pojaviti tudi vaša spletna stran. Če se ne, to najbrž pomeni, da vas je Google začasno spravil v svoj "peskovnik".
Zadevo dodatno preverite tako, da isto besedno zvezo vpišete v Najdi.si, Yahoo in MSN ter primerjate rezultate.
Razlogi za Googl-ovo odločitev "cenzuriranja"
Zagovorniki teorije "peskovnik"trdijo, da je glavni razlog Googlove odločitve preprečitev nenadnih uspehov novih spletnih strani. To potrjuje tudi dejstvo, da se v peskovniku znajde velika večina novih spletnih strani kot tudi starih spletnih strani, ki so iz kakršnega koli razloga spremenile svojo domeno.
Dolžina trajanja efekta "izgona" iz iskalnika Google traja običajno med 6 in 12 mesecev in je odvisna predvsem od branže, v kateri se vaša spletna stran nahaja. Spletne strani iz bolj iskanih branž oziroma spletne strani, ki so optimizirane na bolj iskane ključne besede, imajo večjo verjetnost, da bodo v "izgonu" ostale dlje časa
Teorija razlaga tudi globje vzroke nastanka "peskovnika". Nekaj let nazaj so "mojstri" optimizacije spletnih strani odkrili dobršen del Googlovega načina razvrščanja spletnih strani in hkrati ustvarili načine ustvarjanja dobre pozicije na strani z rezultati iskanj. Odkrili so, da na pozicijo v iskalniku vplivajo zunanje povezave na spletno stran, vsebina strani bogata z ustreznimi ključnimi besedami, ustrezne ključne besede na povezavah, alt oznakah itd.
Mnogo teh "mojstrov" je svoje znanje o Googlovem algoritmu začelo na veliko zlorabljati. Kljub temu, da je Google take spletne strani odkril in jih odstranil iz svojega indeksa, se je spamerjem zadeva vseeno splačala. V enem mesecu, ko so bili na vrhu strani z rezultati za določene ključne besede so z internetno prodajo svojih izdelkov ali storitev profitirali ogromno in več kot pokrili izdatke za izdelavo spletne strani.
Po izgonu iz iskalnika Google so imeli pri roki že novo spletno stran na novi domeni, ki je seveda zopet za nekaj časa zasedla prvo mesto na Googlu. Tovrstna metoda je bila lahka za implementacijo in izredno učinkovita.

Googlova odločitev je s tega vidika popolnoma razumljiva. Po drugi strani pa se hkrati slabšajo rezultati Googlovih iskanj, saj tudi veliko kvalitetnih novih spletnih strani, ki vsebujejo najaktualnejše informacije o določeni branži, fenomenu ali čemerkoli za vsaj pol leta ponikne v peskovnik.
Vas zanima, kako se izogniti efektu Googlovega peskovnika?
Večina strategov trdi, da se je najbolje sprijazniti z dejstvom, da vaša spletna stran nekaj časa ne bo blestela na vrhu strani z rezultati iskanj. Hkrati svetujejo, da v tem vmesnem času pridno dodajate novo kvalitetno vsebino na strani in nabirate zunanje povezave iz sorodnih spletnih strani.
Pomembno je, da zunanje povezave pridobivate počasi. Izogibajte se "črnim" tehnikam optimizacije spletnih strani, kot so nevidne ključne besede na strani (barva ključnih besed je enaka barvi ozadja), prepogosto ponavljanje ključnih besed itd. Ne pozabite na najpomembnejše. Spletna stran je namenjena uporabnikom in ne iskalnim pajkom.

5 Comments:

At 2:38 PM, Anonymous Anonymous said...

Google sandbox ne obstaja ? Ta je pa dobra ... sej res ne obstaja, google nima peskovnika, vsej verjetno ne ... obstaja pa kup algoritmov ki slišijo na ime sandbox.

Tega ne poznaš ...
site:optimizacija-spletnih-strani.blogspot.com
da vpisuješ ime domene pa take bedarije če hočeš dobiti indexirane strani za neko (pod)domeno ?

Glede BlackHata ... grem lahko vse tvoje strani skozi, vsej te za katere vem pa na nobeni nebom našel blackhata ? Pa ne rečt da to vpliva na sandbox, oziroma vpliva ja ... če si burek, pa verjetno letiš iz indexa pa nisi več niti v sanboxu.

Like, vsi vemo da google vseh strani ne indexira enako hitro, prav tako lahko nabiješ na eno stran 1k linkov pa bo ok če so linki ok če se greš neke izmenjave pa nerevalentne linke ... pol pa tak najboljše da se sploh ne ukvarjaš s SEOtom.

Med drugi ... sandbox je zato ker google ne zaupa novim stranem, kot si napisala, kar lahko vsej malo omilimo če kupimo domeno za vsej 2 leti ... potem so tukaj primerni linki, pa ne samo izmenjave, kot tudi ne samo blog spam ali forum sam ... preprosto povedano ... naravno more izgledat, kolikor se pač da.

Pa še ena stvar ki je bila samo površno omenjena ... content is the king, koliko pa traja sandbox povprečno ? Enih 7 mesecev, kaj pa če rečem da imam page ki že zelo dobro rangira na keyword "igre" pa še ni star 6 mesecev ?

Skratka obstaja veliko možnosti kako omiliti sandbox ali pa vam uspe da greste kar mimo njega :) .

 
At 2:15 PM, Anonymous Anonymous said...

This is great info to know.

 
At 3:19 AM, Anonymous Anonymous said...

Zakaj pa ne:)

 
At 11:20 AM, Anonymous Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]you buy software to, [url=http://firgonbares.net/]doctor's office software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] 4.0 software price used software for sale
Adobe Photoshop [url=http://firgonbares.net/]software store australia[/url] trial software downloads
[url=http://firgonbares.net/]buying a software company[/url] bookstore academic software
[url=http://firgonbares.net/]software sales people[/url] windows vista key generator
adobe photoshop cs4 for mac [url=http://firgonbares.net/]microsoft software for students[/b]

 
At 7:09 AM, Anonymous Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]22microsoft office 2003 ..., [url=http://vonmertoes.net/]buying club software[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] software discount software buy adobe photoshop cs3
cheapest virus software [url=http://hopresovees.net/]cheap pdf software[/url] english educational software
[url=http://vonmertoes.net/]buy photoshop cs[/url] computer software retail stores
[url=http://hopresovees.net/]price change software[/url] quarkxpress 8 book
Pro Retail Price [url=http://vonmertoes.net/]www macromedia com software flashplayer7[/b]

 

Post a Comment

<< Home