4.3.11

Želite prelisičiti iskalne pajke?

Določeni izdelovalci spletnih strani ali pa podjetniki sami pri izdelavi ali preurejanju spletnega mesta poskrbijo tudi za to, da se spletno mesto na določene besede pojavlja visoko v iskalnikih in imenikih. To je izrednega pomena, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da spletnega mesta ne bo našel nihče. Tovrstni poznavalci delovanja iskalnih pajkov spletne strani priredijo tako, da so le-tem prijazne.
Pogostokrat pa smo pri iskalniku Najdi.si opazili, da se ti poznavalci pri prirejanju strani "trudijo" preveč in skušajo zavestno prelisičiti iskalne pajke. Zavestno zlorabljanje spletnega mesta z namenom višje uvrstitve na iskalnikih pa slej ko prej pripelje do katastrofe.
Spletni iskalniki so namreč v relativno kratkem času sposobni izvohati, kdo jih skuša prelisičiti. Prav lahko se zgodi, da bodo tako spletno mesto zaradi zlorab in poizkusa prevare algoritma iskalniki izločili iz svojega indeksa.
Podajam nekaj nasvetov, s katerimi si boste zagotovili, da vaše spletno mesto ne bo kaznovano oz. izločeno s strani spletnih iskalnikov:
Prvi in najbolj pomemben nasvet: ne vpisujte sprememb vašega spletnega mesta preveč pogosto. Spletni iskalniki kot sta na primer Najdi.si in Google, imajo določeno proceduro, tako da včasih traja nekaj časa, preden se nova spletna stran pojavi v njihovem iskalniku. Nekateri iskalniki vaše spletno mesto dodajo takoj, medtem ko je pri drugih treba čakati tudi mesec dni ali več. Vpisovanje sprememb spletnega mesta več kot enkrat mesečno pripelje do tega, da izzovete pozornost, čemur sledi kazen ali odstrel iz indeksa.
Druga napaka vpisovalcev je, da naenkrat vpisujejo vse podstrani svojega spletnega mesta. V večini primerov je dovolj, da v iskalnike in imenike vpišete le vstopno stran (npr. www.enras.si), iskalni pajki pa nato raziščejo spletno mesto v globino in najdejo tudi podstrani tega spletnega mesta (npr. www.enras.si/opodjetju.html, www.enras.si/storitve.html itd.). Določeni spletni iskalniki sicer dopuščajo vpisovanje podstrani, večina iskalnikov (med njimi tudi Najdi.si, in Yahoo) pa tovrstna dejanja tretira kot "spam" in jih kaznuje s slabšim rangiranjem ali celo z izločitvijo celotnega spletnega mesta.
Pogoste zlorabe se pojavljajo tudi v povezavi s ključnimi besedami. Ena od njih je na primer brezštevilčno ponavljanje ključnih besed v besedilu spletnega mesta, ki se nato skrije tako, da je barva teh ključnih besed identična barvi ozadja spletne strani. Spletni iskalni iskalniki znajo že nekaj časa razkrinkati tovrsten poskus zlorabe.
Takojšnja izključitev je namenjena tudi zlorabi ključnih besed v meta oznakah (meta oznake so nevidne oznake spletnega mesta, namenjene izključno iskalnim pajkim, ki z njihovo pomočjo razvrščajo spletne strani). Ne poizkušajte tudi v meta oznake spletnega mesta dodajati besed, ki nimajo nobene racionalne povezave z vašim spletnim mestom so pa zelo iskane. Tako dejanje bo morda vaše spletno mesto na iskalnikih povzdignilo za kratek čas, zagotovo pa bo sledila popolna izključitev spletnega mesta. Vedeti morate tudi, da ima izključitev določenega spletnega mesta iz enega iskalnika za posledico tudi takojšnjo izključitev spletnega mesta iz mnogih iskalnikov.
Določeni elementi vašega spletnega mesta vam lahko povzročijo težave tudi če nimate nobenih slabih namenov. To je na primer spletno mesto, ki uporablja tako imenovane okvirje (frames). Spletna stran narejena z okvirji je sicer izredno lahko narediti in je zato še vedno priljubljena med izdelovalci začetniki. Slaba stran pa je, da se iskalni pajki na takih straneh enostavno ne znajdejo. Posledica tega je, da lahko pozabite na visoko uvrstitev na iskalnikih.
Enako velja za spletne strani narejene s Flashom in multimedijskimi elementi ali povezavami samo v javascriptu. Spletno mesto je s tovrstnimi elementi morda bolj privlačno in impresionira obiskovalce, po drugi strani pa je tovrstna tehnologija še vedno dokaj neprijazna za iskalne pajke, ki vašemu spletnemu mestu določajo pozicijo v iskalniku.
Ksenja Klepec

0 Comments:

Post a Comment

<< Home